پذیرش 09383896476
تلفن تماس دکتر صادقپور جراح قلب جهت مشاوره : 09383896476
تغذیه
فست فود یا همان غذای حاضری شامل انواع ساندویچ ها ، سوسیس، کالباس ، همبرگر ، سیب زمینی سرخ شده ، اسنک ها و کلا شامل غذاهایی می شوند که به صورت ترکیبی از انواع گوشت و مرغ بوده و در برخی موارد با استفاده از افزودنی های نامتعارف از فاسد شدن آنها جلوگیری می کنند. در تهیه فست فود ، انواع چاشنی ها از قبیل نمک ، سس و چاشنی های محرک نیز استفاده می شود. این نوع مواد غذایی معمولا در روغن فراوان سرخ شده و به سرعت آماده و در دسترس هستند. علت علاقه و استفاده مکرر مردم از انواع فست فود ها و غذاهای حاضری ، تنوع آنها و همچنین شکل ظاهری متنوع و زیبا و فریبنده آنهاست که باعث جلب نظر مشتری می شود. اکثر مشتریان و علاقمندان به فست فود، جوانان هستند. انواع و اقسام مغازه های عرضه کننده ی فست فود نیز در اکثر نقاط شهر پراکنده بوده و در دسترس همگان است.
یکی دیگر از دلایل استفاده مکرر از این گونه غذاهای حاضری و رنگارنگ ، قیمت تقریبا ارزان آن ها است . غذاهایی که نسبت به قیمت شان از کیفیت مطلوبی برخوردار نبوده و حتی گاه چندین بار در یک ظرف روغن ، طبخ و تهیه می شود. فست فود های لذیذ و رنگارنگ ، ارزش غذایی پایینی داشته و به دلیل ذخیره انرژی بالا در آن ، فرد به سرعت احساس سیری کرده و از خوردن آن لذت می برد و متاسفانه به دلیل ارزش غذایی پایین این گونه مواد ، پروتیین و ویتامین های مورد نیاز بدن تامین نشده و این گونه غذاها در حقیقت بیشتر نقش انرژی دهنده دارند. افزودن چاشنی ها از قبیل انواع سس ها ، نمک و غیره همگی در فروش بالای این گونه مواد غذایی موثر هستند.
از این نظر به دلیل عدم تامین ویتامین کافی و وجود روغن و چربی زیاد در فست فود ها ، شخص دچار آسیب های جدی خواهد شد. انرژی زیاد حاصل از مصرف فست فود ها باعث احساس سیری کاذب در فرد می شود. اما در حقیقت این گونه مواد غذایی از نظر منابع غنی ویتامین ، ارزشی نداشته و بسیار ضعیف هستند. متاسفانه امروزه به دلیل زندگی ماشینی و کمبود وقت و سپری کردن اوقات زیادی از روز در بیرون ازمنزل، مردم بیشتر به استفاده از فست فود ها روی می آورند.اما ویتامین ها در میوه ها ، سبزیجات ،انواع لبنیات ،غلات و مواد پروتیینی مثل گوشت یافت می شوند.
اگر این مواد کمتر مصرف شده و بیشتر از غذاهای حاضری استفاده شود ، در نتیجه به دلیل کمبود ویتامین ها و پروتیین ها سلامتی فرد به خطر می افتد. پس بهتر است به منظور حفظ ارزش ویتامین ها و مواد لازم برای بدن از مصرف فست فود ها پرهیز کرده و به جای غذاهای سرخ کردنی و حاضری آنها را به صورت کباب شده یا بخار پز استفاده کنیم.
استفاده از مواد نگهدارنده در فست فود ها و غذاهای حاضری سبب بروز انواع اختلالات و بیمار ی ها شده و همچنین خوراکی های دارای مواد نگهدارنده مانند انواع کنسرو و بی توجه بودن به مصرف سبزیجات و میوه باعث ریزش مو در فرد می شود. فست فود ها که دارای چربی فراوان هستند در فرد انرژی زیادی تولید کرده و به فرد احساس سیری کاذب می دهد و همین موضوع هم سبب کم تحرکی و سپس چاقی شده و چاقی نیز خود باعث بروزبیماری های مختلف می شود.
اگر نسبت مصرف انرژی با میزان دریافت انرژی مورد نیاز در بدن فرد با هم در تناسب نباشند ، اضافه وزن به وجود می آید. ایجاد اضافه وزن زمینه بروز انواع بیماری هاست، چرا که به دلیل چاقی ، تحرک فرد کمتر شده و سیستم های داخلی بدن ، عملکرد مناسبی را انجام نمی دهد . یکی از خطرات در کمین چاقی ، بروز بیماری های قلبی و عروقی است. چربی ها و روغن اشباع شده ، در بافت ها و رگ های خونی و عروق جمع شده ، غلظت خون بالا رفته و کم کم رگ ها را مسدود می کند. پیامد این عارضه گاه سکته قلبی و گرفتگی رگ ها است.
متاسفانه در طبخ و تهیه فست فودها از روغن های نامناسب استفاده شده و این روغن ها حاوی اسید های چرب هستند . این چربی های اشباع شده برای سلامتی فرد مضر می باشد. سس های چرب و استفاده کمتر از سبزیجات منجر به کمبود برخی از ویتامین ها و املاح ، ناراحتی های گوارشی و بیماری های قلبی و عروقی در افراد می شود. مصرف طولانی مدت فست فود ها مجموعه ای از مشکلات را در دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن ایجاد می کند. مصرف فست فود، نوعی برنامه غذایی نامناسب است که سلامتی فرد را به خطر انداخته و سبب تغییراتی در چربی خون شده و گاه باعث تصلب شرایین می شود . البته انواع شیرینی ها و دسر ها نیز به سبب قند فراوان و فیبر کم ، انرژی زیادی را وارد بدن می کنند بدون اینکه مواد مغذی ضروری برای بدن همچون ویتامین ها و املاح را به همراه داشته باشند. همچنین ممکن است باعث ایجاد مسمویت در فرد شوند.
زندگی ماشینی و مدرن امروزی وکم تحرکی ناشی از آن ، مهترین عامل موثر در فراوانی مرگ و میر ناشی از بیماری های قلب و عروق است . بیماری های قلب و عروق یکی از شایع ترین عوامل مرگ و میر در کشور ماست. با ورود زندگی ماشینی و کم تحرکی و ورزش نکردن ،سبب ایجاد مشکلاتی برای مردم شده است. وجود استرس بالای روحی و کار چند شیفتی رابطه مستقیمی با بیماریهای قلبی و عروقی دارد . همچنین عدم استراحت کافی ، بی تحرکی ، مشکلات اقتصادی و غیره به این پیامد ها دامن می زنند. مصرف دخانیات ، عدم برنامه ورزشی مناسب ، عدم برنامه غذایی سالم از عوامل موثر در این زمینه هستند. برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی کافیست که سبک زندگی را تغییر داده و سبک صحیح را جایگزین آن کنیم . ورزش و تحرک ، انجام مرتب آزمایش خون برای پیشگیری از بیماری ، کاهش میزان کار در طی روز و تغییر دادن سبک و عادات غذایی از عوامل موثر پیشگیری از بیماری های قلب و عروق است. کاملا واضح است که استرس ناشی ازکار و عدم تحرک، بر قلب تاثیر گذاشته و فشار ناشی از آن هم سبب پر فشاری و عدم تعادل در جریان خون و در نتیجه مسدود شدن رگ های خونی قلب و گرفتگی شریان ها می شود.
بیماری های قلبی و عروقی شامل بیماری هایی است که دستگاه گردش خون را تحت تاثیر قرار می دهند. منشا این دسته از بیماری ها استرس و کم تحرکی و سبک ناسالم غذا می باشد. بیماری های قلبی شامل بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی، سکته قلبی و حمله های قلبی است که به دلیل کمبود و یا فقدان خون در بخشی از قلب رخ می دهد.
روش های غلط تغذیه ، استرس روزمره ، کم تحرکی جسمی ، مصرف دخانیات ، و افزایش و شیوع بیماری هایی مانند دیابت باعث ایجاد بیماری های قلب و عروق می شود. هر یک از عوامل نام برده پیامدهایی دارد که یکی از آنها فشار خون بالاست. فشار خون بالا سبب افزایش کار ماهیچه های قلب شده و در نتیجه قلب زودتر دچار خستگی و کاهش فعالیت می گردد. عملکرد قلب کاهش یافته و افراد مبتلا به فشار خون اغلب دچار سکته های قلبی و اختلال در گردش خون در ناحیه پاها می شوند. دراین میان همانطور که ذکر شد ، مصرف فست فودها که یکی از شیوه های غلط تغذیه است ، عامل اصلی بیماری های قلبی و عروقی هستند. یکی از راه های اصلاح سبک تغذیه ، دوری از مصرف غذاهای آماده و فست فود است که با افزایش آگاهی مردم جامعه نسبت به عوارض و پیامده های آن مخصوصا بیماری های قلبی و فرهنگ سازی برای استفاده از غذاهای خانگی است. حتی مصرف یک وعده غذای حاوی مقادیر بالای اسید های چرب اشباع ، به سلامت عروق قلب شما آسیب می رساند. نتایج پژوهشی و پزشکی حاوی این است که اتساع عروق بعد از مصرف فست فود 24 درصد کمتر از حالت طبیعی و نرمال است درحالیکه بعد از صرف غذای خانگی و سالم اتساع عروق کاملا طبیعی و جریان خون نرمال است. بیماری سرخرگ های قلب شامل تصلب و باریک شدن فضای داخل سرخرگ ها و عدم اکسیژن رسانی به قلب است ، در نتیجه تنگ شدن هر یک از این شریان ها سبب ایجاد این بیماری می شود. عوامل بروز این بیماری نیز شامل مصرف دخانیات ، فشار خون بالا ، ورزش نکردن، سابقه بیماری خانوادگی ، اضافه وزن و مهم تر از همه تغذیه نامناسب مانند مصرف زیاد فست فود و غذای ناسالم و خصوصا وجود چربی زیاد در رژیم غذایی است. استفاده مداوم از روغن های نباتی ، مصرف نکردن روغن زیتون ، واستفاده از خواراکی ها و مواد غیر طبیعی مانند پیتزا ، فست فود ها ، شیرینی و شکلات از جمله عوامل بروز بیماری های قلبی و عروقی است.
پس با برنامه ریزی منظم و ورزش کافی و تغذیه سالم و دوری از مصرف غذاهای حاضری و کم کردن فشار کار و استرس بر این مشکلات و بیماری ها غلبه کنیم و سبک سالم زندگی را در پیش بگیریم.
این غذاهای رنگارنگ هر چند لذیذ و فریبنده هستند اما در واقع هیچ ارزش غذایی بالایی برای بدن نداشته و در بلند مدت آسیب های جدی به بدن وارد می کنند بهتر است مصرف این گونه خوراکی ها را قطع و یا خیلی کم کرد.