خوددرمانی
توضیحات دکتر علی صادقپور فوق تخصص جراحی قلب و عروق در مورد خود درمانی در بیماری های قلب و عروق
خود درمانی
خود درمانی در بیماری های قلب و عروق
در طول عمر و گذران زندگی ممکن است با بیماری های کوچک و بزرگی مواجه شویم بیماری هایی که گاه سیستم زندگی ، سیستم بدن و حتی روح و روان انسان را تحت الشعاع خود قرار می دهد. برخی از افراد در مواجهه با بیماری ها ، منطقی و صحیح عمل کرده و برخی دیگر راه نادرست را پیش می گیرند. برخی با تمرکز کافی و کسب اطلاعات و دانش در مورد بیماری خود مسیر بیماری و روند آن را کنترل کرده و در طی درمان با تسط به خود و کمک گرفتن از مشاور و همچنین پزشک ، بیماری را کنترل می کنند و برخی از افراد نیز به صورت عکس، عمل می کنند به این صورت که با عدم تمرکز و عدم استفاده صحیح از بینش و اطلاعات در مورد بیماری ، دچار پریشانی شده و خود را می بازند. مهم ترین عامل پیشرفت بیماری ها ، عدم کمک گرفتن از پزشکان متخصص و راهنمایی های اصولی می باشد. متاسفانه در کشور ما روند استفاده خودسرانه از داروها و خود درمانی رو به رشد بوده و بیماران از مراجعه به پزشک سر باز می زنند که این کار یا به دلیل مشغله های کاری یا به دلیل هزینه های بالای درمان پزشکی و یا مهم تر از همه متاسفانه عدم اطمینان به پزشکان است.
همه ما معمولا یک جعبه یا یک قفسه مخصوص داروها و شربت ها و یا تجهیزات اولیه پانسمان و پزشکی را در منزل خود داریم . داروها و سرنگ ها و شربت هایی که شاید برخی نیز تاریخ مصرف آن ها گذشته باشد . اگر هم تاریخ مصرف داشته باشند ممکن است در استفاده صحیح آن ها دچار مشکل شده و در بسیاری موارد دارویی را اشتباه مصرف کنیم. خطرات و مضرات این کار بسیار زیاد بوده و ریسک استفاده نامناسب از داروها که ممکن است به صورت جدی سلامتی شما را به خطر بیاندازد ، بالا است. همانطور که همه می دانید میزان مصرف هر دارو و به اصطلاح دور استفاده از هر دارو برای هر نوع بیماری یکسان نیست.
مصرف خودسرانه و غیر کارشناسانه دارو و عدم آگاهی از این موضوع سلامتی فرد را به خطر انداخته و مشکلات و عوارض جبران ناپذیری را ایجاد می کند. در جامعه ما زمانی که فردی مبتلا به بیماری می شود اولین و کم هزینه ترین راه را انتخاب می کند که یا مراجعه به قفسه کمک های بهداشتی در منزل خود و یا مراجعه به داروخانه برای خرید و مصرف دارو و خود درمانی است. متاسفانه این عادت تبدیل به یک فرهنگ شده و اکثریت مردم از این روش استفاده می کنند. البته دلایل زیادی مانند گرانی ویزیت پزشک یا مشغله و یا حتی احساس کاذب فرد در توانایی هایش برای غلبه بر بیماری نیز به این موضوع دامن می زند.
عدم آگاهی کافی در مورد بیماری و عدم آگاهی در مورد نوع و میزان استفاده دارو نه تنها کمکی به بهبود فرد نمی کند ، بلکه می تواند اثرات خطرناک و جبران ناپذیری بر جسم و روح فرد بگذارد. این موضوع حتی در مورد طب سنتی هم صدق پیدا می کند. استفاده بی رویه و خودسرانه از داروهای گیاهی نیز خطرناک می باشد. مصرف همزمان بعضی داروها هم ممکن است باعث خنثی کردن یکدیگر در بدن شوند این موضوع یک موضوع علمی است که عامه مردم از آن آگاهی ندارند. حتی در مصرف مسکن ها و استامینوفن نیز باید دقت کرد زیرا بیماران سالمندی که بیماری های خاصی دارند ، باید در مصرف مسکن با پزشک خود مشورت کنند. حتی در زمان بروز بیماری شایعی مانند سرماخوردگی نیز بهتر است به پزشک مراجعه کنید زیرا بعضی از بیماری ها از جمله سرماخوردگی، حاوی ویروس هایی هستند که ممکن است سلامتی فرد را به خطر بیا ندازند. گاهی یک ویروس ساده سرماخوردگی در صورت مزمن شدن و عدم رسیدگی به ذات الریه و نهایتا به مرگ فرد بیمار منجر می شود.
یکی از بیماری های شایع در زندگی مدرن امروزی ، بیماری های قلب و عروق است. بیماری شایعی که به سبب کم تحرکی ، مشغله کاری زیاد ، عدم ورزش کردن ، تغییر در سبک زندگی ، استفاده از فست فود ها و شیوه های غلط مصرف مواد غذایی به وجود می آید . این بیماری شامل گرفتگی عروق و سکته های قلبی و .. می شود. در شهر های آلوده معمولا به علت وجود آلاینده های سمی در هوا و کمبود اکسیژن ، خطر مبتلا شدن به بیماری های قلبی بیشتر است که این علت به علاوه دلایل ذکر شده در بالا همگی باعث ایجاد این عارضه در فرد می شود.
در منزل خود نشسته و مشغول استراحت هستید ناگهان احساس می کنید که دچار تپش قلب شده اید و یا در ناحیه گردن و پشت بازو و پشت کتف احساس درد خفیفی دارید و یا احساس می کنید که قفسه سینه تان سنگین شده و تنفس تان دچار مشکل شده است. کمی راه می روید ، کمی قلب خود را ماساژ می دهید و سعی می کنید نفس عمیق بکشید ، اما درد ها کم نشده و همچنان این علائم را در خود احساس می کنید ، اولین اقدامی که انجام می دهید این نیست که به سراغ قفسه کمک های بهداشتی رفته و در آن به جستجوی دارویی برای تسکین درد خود بپردازید، منتظر دوستان و اعضای خانواده بودن نیز تنها اتلاف وقت و ایجاد خطرات بیشتر است ، پس مراجعه به پزشک در این زمان بهترین گزینه است.
اکنون وارد مبحث قلب و عروق می شویم. بیماری قلب و عروق از جمله بیماری هایی است که نیاز به مراقبت های ویژه و کنترل پزشک متخصص دارد . این دسته از بیماری ها را نمی توان به طور خودسرانه و نا آگانه درمان کرد. با بروز علائم بیماری قلبی ، بهترین کار مراجعه به پزشک و اولین قدم دریافت نوار قلب است. بهبود و سلامتی و آگاهی از نظر پزشکان متخصص در این زمینه بهترین گزینه برای تضمین سلامتی شما است. باید از این مساله آگاه باشید که خود درمانی در هر بیماری ممنوع و بسیار خطرناک است. . گاهی از دوستان و یا آشنایان خود شنیده اند که مصرف این دارو سبب کاهش تپش قلب شده و به صورت خودسرانه ای آن را مصرف می کنید. یکی از دلایل مصرف خودسرانه دارو در بیماران قلبی و عروقی ، ترس از وجود مشکلات حاد و شدید قلبی و عدم پذیرش بیمار است ، فرد نسبت به پذیرش این موضوع ترس داشته و از مراجعه به پزشک خودداری می کند. برخی از افراد به محض احساس تپش قلب از قرص هایی نظیر پروپرانولول استفاده می کنند تا تپش قلب شان منظم شده و باعث کاهش تپش قلب شود. گاهی از دوستان و یا آشنایان خود شنیده اند که مصرف این دارو سبب کاهش تپش قلب شده و به صورت خودسرانه ای آن را مصرف می کنید.
اما چنین افرادی باید بدانند که ممکن است ضربان بالا و تپش قلب و دیگر علائم ، دلیل دیگری داشته و تنها یک تپش قلب ساده نباشد و ممکن است دلیل آن مواردی مانند گرفتگی عروق قلبی ، گشادی و یا تنگی دریچه قلب باشد . شما خود قادر به تشخیص بیماری نبوده و دانش کامل و کافی در مورد علل تپش قلب و یا انواع بیماری قلب و عروق ندارید . مصرف پروپرانولول ، تنها ، علائم دیگر را از بین برده و در نتیجه پزشک متخصص دیگر نمی تواند به درستی بیماری را تشخیص دهد . در واقع با از بین رفتن علائم ، شناخت بیماری دشوار می گردد و در دراز مدت ممکن است بیماری اصلی پیشرفت کرده ولی آن را جزو علائم اضطراب و استرس به حساب بیاورند. اگر افراد در ناحیه قلب دچار ناراحتی هستند حتما باید داروهای قلبی را با دستور پزشک مصرف کرده و در مورد آن ها مطمئن باشند. شما باید در مورد قلب تان وسواس به خرج دهید چون قلب مانند اعضای دیگر بدن نیست که به آن فرصت دهید که التیام یابد و اگر تشخیص آن اشتباه باشد ، به سختی قابل بازگشت است. با بروز علائم بیماری قلبی باید با پزشک متخصص مشورت کرده و تحت معاینات دقیق قرار گیرید. سکته قلبی از شایع ترین بیماری های قلب و عروق است که گاه اولین علائم آن آخرین علامت محسوب می شود. با خود درمانی و استفاده خودسرانه از دارو نمی توانید به کنترل این بیماری بپردازید این کار گاه عواقب جبران ناپذیری در پی دارد. عدم تحرک و پیامد آن یعنی چاقی ، می تواند عامل گرفتگی قلب و عروق شود. یکی از موارد مهم در بهبود بیماری قلبی این است که سالم زندگی کنید . تغذیه سالم و بهبود شرایط روحی و ورزش های مناسب به این مورد کمک می کند.
خود درمانی یعنی تهیه دارو بدون تشخیص و تجویز پزشک که بدون نسخه صورت می گیرد. متاسفانه برخی از بیماران قلبی روش خود درمانی را در پیش می گیرند که این شیوه به توصیه دوستان و آشنایان شان می باشد. در این میان استفاده از گیاهان دارویی برای این افراد در اولویت قرار گرفته و با بروز علائم بیماری به سراغ طب سنتی و استفاده از گیاهان دارویی می روند. فراتر از این موضوع استفاده از قرص های زیر زبانی TNG و حتی ویتامین هایی مانند اسید فولیک و حتی گاه مواد غذایی نیز مشاهده می شود. خود درمانی و درمان خود سرانه دربیماری قلبی باعث می شود که فرصت روند کنترل بیماری از فرد گرفته شده و بیماری به طرز نامحسوسی پیشرفت کند زمانی که به طور خود سرانه از دارو استفاده می کنید بیماری اصلی از طرف دیگر پیشرفت کرده و علائم بیماری و تشخیص آن برای پزشک متخصص دشوار می شود.
با از بین رفتن علائم بیماری و رشد آن ، حال بیمار رو به وخامت می گذارد. در این زمان داروهای مصرفی توسط خود فرد نه تنها به او کمکی نکرده بلکه سبب پیشرفت بیماری می شود . در مراحل اولیه که هنوز بیماری پیشرفت نکرده است ممکن است بیماری در حد گرفتگی خفیف عروق و شریان ها باشد اما با پیشرفت بیماری و عدم مراجعه به پزشک این عروق دچار گرفتگی کامل شده و در این حالت انسداد شریان ها ایجاد می شود و بیمار مجبور است که تحت عمل جراحی قرار بگیرد . چه بسا که با مراجعه به موقع به پزشک دیگر نیازی به عمل جراحی قلب نباشد. جراحی قلب زمانی صورت می گیرد که بیماری و عوارض آن شدت یافته و گاه پس از گرفتگی کامل عروق و گاه بروز سکته قلبی فرد مورد عمل قرار می گیرد.
بیماری های قلب و عروق از جمله بیماری هایی هستند که گاه علائم مشترکی با بیماری های دیگر دارند. یکی از این بیماری های مشترک ، ناراحتی معده است که گاه فرد را دچار سردرگمی کرده و در تشخیص مردد می شود. سوزش سر دل ناشی از ریفلاکس اسید معده و درد در قفسه سینه عامل بروز حملات قلبی است. این دو بیماری کاملا با هم متفاوت هستند اما علائم آن گاهی به هم شبیه بوده و تشخیص آن را سخت می کند . سوزش سر دل اکثرا برای افراد پیش آمده است اما این علامت کاملا مشابه با علامت حملات قلبی و بیماری قلبی است . گاهی بیمار علاوه بر بیماری قلبی دچار سوزش معده نیز هست که در این گونه موارد تشخیص بیماری سخت تر می شود. علم و دانش در مورد تفاوت های این دو بیماری موجب پیشگیری و تشخیص به موقع آن است. در حالت عادی و طبیعی اسیدی که از معده ترشح می شود با مخلوط شدن با مواد غذایی به سمت روده کوچک و پایین حرکت کرده و دریچه محکم بین مری و معده مانع از برگشت این اسید به سمت بالا می شود
اما در سوزش سر دل به دلیل کاهش عملکرد و انقباض این دریچه اسید به سمت مری حرکت کرده و سبب آسیب رساندن به دیواره آن شده و سوزش سر دل ایجاد می شود. علائم آن نیز به صورت سوزش در پشت جناغ سینه ، درد در قفسه سینه ، سوزش در گلو یا طعم اسیدی در دهان و حلق ، مشکل در بلع غذا و احساس چسبندگی غذا در قفسه سینه یا گلو می باشد.
و اما علائم حملات و بیماری قلبی به صورت درد در قفسه سینه است که گاه این درد ها به صورت مختلفی خود را نشان می دهند این درد ها خیلی مواقع به صورت درد و سوزش زیر جناق سینه و گاهی گردن و دست چپ را هم شامل می شود و گاهی همزمان در هر دو دست و کتف و شانه ها نیز گسترش می یابد. این دردها گاه با تعریق و احساس سردی در تمام نقاط بدن است این احساس سردی ناشی از تحریک قوه سمپاتیک است. در این موارد حتی احساس ترس و اضطراب ، بیقراری ، تپش قلب و افت فشار خون و یا افزایش آن نیز به سراغ فرد می آید.
برای اینکه درد و سوزش معده را از درد و بیماری قلبی تشخیص بدهید ، ابتدا باید نوع درد را تشخیص دهید . همانطوری که اشاره شد درد ناشی از سوزش سر دل به صورت دردی سوزناک و زیر سینه و دنده ها است. مسیر این سوزش به سمت گلو بوده و با دراز کشیدن این احساس بدتر می شود. در حالی که درد ناشی از حمله قلبی باعث احساس فشار در مرکز سینه و به طور ناگهانی و شدید است. تنگی نفس و احساس سیری ، درد در بازوها و شانه ها و گردن نیز مشاهده می شود. سوزش سر دل معمولا به آنتی اسید ها و داروهای معده پاسخ می دهد اما درد قفسه سینه ناشی ا ز بیماری و حمله قلبی هیچ واکنشی به ضد اسید نشان نمی دهد.
در صورتی که شما تجربه حمله و یا بیماری قلبی داشته باشید ، نادیده گرفتن این علامت ها و ربط دادن غلط آن ها به بیماری معده و یا سوزش سر دل واقعا برای زندگی تان تهدید کننده خواهد بود. پزشک متخصص با بررسی علائم بیماری ، تاریخچه بیماری و داروهای مصرفی به راحتی قادر خواهد بود تا بیماری اصلی شما را تشخیص داده و بهترین راهکار درمانی را برای شما در پیش گیرد.