پذیرش 09383896476
تلفن تماس دکتر صادقپور جراح قلب جهت مشاوره : 09383896476
تغذیه
رژیم غذایی برای بیماران قلبی (مواد غذایی مضر و مواد غذایی مناسب برای بیماران قلبی ) از نظر دکتر صادقپور فوق تخصص جراحی قلب و عروق
قلب، مهم ترین عضو بدن انسان است. رعایت یک برنامه غذایی سالم و مناسب خطر ابتلا به هرگونه بیماری از جمله بیماری قلبی و عروقی را کاهش می دهد و میزان خطرات و آسیب های جدی را به حداقل رسانده و از عوارض بعدی جلوگیری می کند. رژیم غذایی سبب کاهش سطح کلسترول خون ،کاهش فشار خون و کاهش قند خون و کاهش وزن می شود.
متاسفانه مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی در عصر حاضر افزایش یافته و لازم است برای پیشگیری از مبتلا شدن به بیماری های قلبی و عروقی موارد زیادی را رعایت کرد. واضح است که مصرف مواد غذایی مناسب وهمچنین زندگی سالم (انجام فعالیت های بدنی و ورزش ) ، می تواند بسیار موثر باشد. پس داشتن یک رژیم غذایی مناسب برای بیماران قلبی بسیار مهم است. بیماران قلبی با بهره گیری از یک رژیم متعادل تر ، هم می توانند از مصرف غذاها لذت ببرند و هم سلامت قلب خود را حفظ کرده و مانع از بروز خطرات جدی تر شوند.
• الگوی غذایی کم چرب و گیاهی می تواند میزان پلاک های چربی در رگهای (شریان ها) بیمار را که عامل اصلی بیماری های قلبی و عروقی است ، کاهش دهد. گوشت کمتر و سبزیجات بیشتر یک الگوی غذایی بسیار سالم و مفید است.
• مصرف سبزیجات تازه ، میوه های تازه و حبوبات که این مواد غذایی سرشار از فیبر و مواد مغذی بوده و می توان به صورت سالاد آن ها را مصرف کرد. این مواد غذایی برای بیماران قلبی بسیار مفید است.
• محدود کردن مصرف چربی های بد و مضر که معمولا شامل استفاده از روغن های نباتی و مصرف غذاهایی مانند کله پاچه ، انواع فست فودها،انواع سرخ کردنیها بخصوص سیب زمینی سرخ کرده می باشد. برای کمک به مراقبت از سلامت قلب ، بهتر است که نوع مناسب و مفید چربی مصرف شود ، زیرا استفاده از چربی های بد و مضر می تواند میزان کلسترول خون را افزایش داده و مشکلات بیشتری برای بیماران قلبی و عروقی به وجود آورد. جایگزینی روغن های مضر با روغن زیتون ، روغن کنجد و بادام زمینی و یا سویا ، ذرت و روغن آفتابگردان ، توصیه می شود.
• مصرف انواع غذاهای سرشار از پروتئین و گوشت های بدون چربی مانند ماهی و مرغ برای بیماران قلبی مفید است.همچنین مصرف ماهی قزل آلا و انواع ساردین ها به علت داشتن اسید های چرب امگا 3 بسیار مفید است. تحقیقات نشان داده است که ، مصرف این مواد می تواند در کاهش خطر آریتمی ( ضربان قلب نامنظم) و کاهش آرترواسکلروز( افزایش پلاک در شریان ها) موثر باشد. البته اسید های چرب امگا3 به صورت مکمل هم موجود می باشد.
• محدود کردن مواد غذایی که سبب بالا رفتن سطح کلسترول خون می شود مانند گوشت قرمز و محصولات لبنی با چربی بالا. این گونه مواد غذایی برای بیماران قلبی با ریسک بالا ، خطر بیشتری دارد.
• مصرف برنج قهوه ای ، بلغور جو ، سیب زمینی شیرین . این نوع مواد غذایی سرشار از فیبر بوده و باعث می شود که سطح قند خون کنترل شود. بلغور جو دوسر نیز که دارای فیبر محلول بوده و در دستگاه گوارش ، مانند یک اسفنج عمل کرده و کلسترول را از بین می برد.سایر دانه های دیگر و غلات مانند نان نیز برای قلب مفید هستند.
• محدود کردن مصرف نمک . نمک زیاد برای فشار خون در بیماران قلبی ، بسیار مضر است. در عوض بیماران قلبی می توانند از چاشنی های گیاهی و ادویه جات دیگر برای طعم دادن به غذا استفاده کنند.
• نوشیدن آب (حدود 1 تا 2 لیتر ) در روز برای بیماران قلبی بسیار مفید است. مگر اینکه پزشک نوشیدن زیاد آب را برای این بیماران محدود کرده باشد.
• پرهیز از مصرف الکل برای بیماران قلبی توصیه می شود.
• مصرف زغال اخته و توت فرنگی برای قلب بسیار مفید است. این مواد حاوی آنتی اکسیدان بوده و می توانند از افزایش فشار خون جلوگیری کنند.
• مطالعات نشان داده است که شکلات تلخ ، می تواند برای قلب مفید باشد. شکلات تلخ درکاهش حملات قلبی موثر است. شکلات تلخ حاوی (فلانوئیدها ) هستند که ممکن است به فشار خون ، لخته شدن خون و التهاب ، کمک کند.
• مصرف میوه ها و مرکبات . مصرف میوه و مرکبات مانند پرتقال و گریپ فروت به دلیل داشتن ویتامین سی برای بیماران قلبی بسیار مفید است. در عوض از مصرف آبمیوه های حاوی شکر پرهیز شود.
• مصرف قهوه مخلوط با شکر و یا قند برای بیماران قلب و عروق ضرر دارد. زیرا حاوی مقدار زیادی کالری می باشد. غلظت قند موجود در قهوه نه تنها باعث افزایش قند خون می شود ، بلکه کافئین می تواند فشار خون بیمار را افزایش دهد.
• مصرف شیرینی جات برای بیماران قلبی مضر است. می توان گفت که تمام شیرینی ها مانند مین های منفجره ای از شکر و کربن هستند و بهتر است بیماران قلبی زیاد شیرینی مصرف نکنند.
• همچنین مصرف مخلوطی از سیر و لیمو برای بیماران قلبی بسیار مفید است. این معجون ها برای بیماران غیر اورژانسی قلبی تجویز می شود که برای باز شدن گرفتگی رگ های قلب بیمار ، مفید است.
بهرحال در کنار یک الگوی غذایی مناسب و رژیم غذایی متعادل ، بیماران قلبی می توانند بهتر زندگی کرده و لااقل از بروز مشکلات و خطرات احتمالی در آینده جلوگیری کنند. بهره بردن از یک زندگی سالم برای هر فردی مفید است و در پیشگیری از انواع بیماری ها ، مخصوصا بیماری قلبی که عوارض بدی برای افراد به دنبال دارد ، بسیار کمک کننده است. حفظ وزن مناسب و جلوگیری از اضافه وزن نیز موضوع مهمی است. اضافه وزن ، خود عامل بروز بسیاری از بیماری ها می باشد. در کنار تمام این موارد ، دوری از استرس و دوری از مکان های آلوده و هوای آلوده ، نیز توصیه می شود. بیماران قلبی بهتر است که از تمام شرایط خطرساز دور بوده و شرایط مناسبی را برای مراقبت از قلب خود فراهم سازند. قلب انسان مهم ترین عضو بدن بوده و حفظ سلامت آن نیز مهم است.
رژیم خوب بعد از عمل جراحی قلب باز یکی از دستورالعمل های تغذیه ای است که دکتر یا متخصص تغذیه برای وضعیت شما مشخص می کند. دستورالعمل های تغذیه ای ممکن است بسته به سلامت کلی و نیازهای کالری خاص شما متفاوت باشد، اما توصیه های عمومی وجود دارد که مردم می توانند هنگام رژیم غذایی خود را پس از جراحی قلب باز انجام دهند.
غذاهایی که در رژیم غذایی شما وجود داردغذاهای حاوی پروتئین بدون مقدار بیش از حد کلسترول است غذاهایی مانند لوبیا، ماهی، نخود فرنگی و مرغ بدون چربی. شما باید ماهی، به خصوص ماهی های چرب، حاوی چربی های خوب برای سلامتی قلب ، دو بار در هفته مصرف کنید. همچنین در رژیم غذایی روزانه، باید محصولات لبنی کم چرب یا بدون چربی شامل شیر را نیز بگنجانید. از مصرف پنیرهایی که حاوی مقدار بیش از حد چربی اشباع هستند، اجتناب کنید. در عوض، پنیر هایی مانند پنیر محلی، و پنیر کم چرب را انتخاب کنید. علاوه بر این، انواع میوه ها و سبزیجات را مصرف کنید، اکثر آنها بدون چربی باشند و انواع ویتامین ها و مواد معدنی بدن شما را تامین می کند.
کادر پزشکان